† Eenhoorn ♀

 Dit is de dwerggeit Eenhoorn.

Zij is geboren op 30 maart 2009. Helaas is Eenhoorn in april 2021 overleden

Op de foto’s hierna zie je Malou en Toontje. Die zijn op Moederdag 2017 geboren. Wat was Eenhoorn toen trots!

 

eenhoorn

De Nederlandse dwerggeit is afkomstig van de West-Afrikaanse berggeit.
Al in 1870 waren er dwerggeiten te bewonderen in de London Zoo. Sinds 1960 werden de dwerggeiten ook geëxporteerd naar ons land.
Een dwerggeit is een dier dat graag in een kudde leeft. Op de kinderboerderij hebben we dwerggeiten en één Lotharinger geit. Ze zijn dus in een kleine groep, wat ze erg fijn vinden. Geiten maken niet veel problemen met elkaar, zolang ze maar voldoende ruimte hebben.
Dwerggeiten zijn best populair. Ze zijn erg aanhankelijk en laten zich makkelijk verzorgen. Ze zijn van zichzelf speels en daarom vinden kinderen deze dieren meestal erg leuk om naar te kijken.
Een dwerggeit is een herkauwer en heeft vier magen. De geit eet heel veel en dat kauwt ze in haar rustpauze nog eens lekker opnieuw. In de natuur zal de geit 8 uur eten, 8 uur herkauwen en 8 uur rusten.
Dwerggeiten eten gras of hooi met wat extra krachtvoer waar mineralen en vitaminen in zitten. Soms eten geiten ook wat gedroogd brood, bladeren of appels als lekkernij. Maar dit mag nooit het hoofdvoedsel zijn!
Omdat geiten eigenlijk alles eten, moet je wel oppassen wat er in de buurt van geiten groeit of op de grond ligt. Ze eten zelfs plastic. Er zijn planten die giftig zijn voor geiten. In de wei moeten die planten wel worden verwijderd. Dat zijn bijvoorbeeld taxus, nachtschade, rododendron en monnikskap.