† Lotte ♀

Lotte, de Wallische geit. Ze is geboren op 5 mei 2005. Helaas hebben wij Lotte op 23 oktober moeten laten gaan! 😪 Ze had de respectabele leeftijd van 15 jaar.
Oh wat zullen we haar missen!
Dag Lotte…..lotte-wallische-geit

Van alle geiten is de Wallische geit of Walliser Schwarzhals Ziege, zoals het dier in Zwitserland heet, misschien wel de meest behaarde.
Het meest opmerkelijke is wel de scherpe scheiding tussen zwart en wit, die vaak precies over midden van het lichaam loopt. Deze zwart-witte vacht is het resultaat van fokken. Tegenwoordig mag er zelfs helemaal geen wit in het zwarte stuk en geen zwart in het witte stuk zitten.

Dit geiten ras leeft ook in de Zwitserse Alpen. Daar heeft het ook nog een nuttige functie. De verhouding tussen zwart en wit was in het verleden waarschijnlijk anders: de naam Walliser Schwarzhals Ziege betekent: Wallische Zwarthals Geit. Dat wil zeggen dat vooral de nek zwart was en de rest van het lichaam wit. Ze waren dus vroeger meer wit dan zwart en dat is in een sneeuwlandschap natuurlijk een stuk veiliger. Dan werden ze minder aangevallen door roofdieren.

De horens van de geit zijn ook goed herkenbaar. Ze zijn iets gedraaid en hebben een scherpe punt.
De vacht bezorgt de eigenaren wel wat extra werk. Zo’n drie keer per jaar moet de kam erdoor heen om alle klitten eruit te halen. Anders gaat de vacht vervilten en dat is niet de bedoeling. De geit wordt niet geschoren. In de zomer en in de winter houdt de geit zijn mooie jas aan.  In beide jaargetijden dient de vacht als isolatie.
In Nederland komt de Wallische Geit weinig voor. Natuurlijk wel op de kinderboerderij, omdat ze zo mooi zijn!